Utolsó kommentek

Ajánljuk

„Fidesznek sem érdeke most választást nyerni”

2008.04.13. 15:26 CobraCommander

Idén Pécs városában került sor a Politológus Hallgatók Vándorkonferenciájára április tizenegyedike és tizenkettedike között. A konferencia zárónapján Karácsony Gergely szociológus (a Corvinus Egyetem Politikatudományi Intézetének oktatója és a Medián kutatásvezetője), dr. Török Gábor politikai elemző (a Budapesti Corvinus Egyetem Politikatudományi Intézetének egyetemi adjunktusa, a Vision Consulting igazgatója) valamint Kern Tamás politológus (a Századvég Alapítvány tudományos főmunkatársa, egyetemi tanársegéd a Pécsi Tudományegyetem Politikatudományok Tanszékén) értékelte a közelmúlt legfontosabb magyarországi eseményeit, valamint fejtette ki véleményét hazánk stabilitásának fontosságáról.

Török Gábor szerint Magyarországon jelenleg kormányválság  van, azonban politikai válság nincs. 2006 ősze viszont fordított képet mutatott, ugyanis a politikai válság nem párosult a kormány helyzetének megrendülésével.

A legfontosabb rendszerváltó célnak megjelölt stabilitást nem tartja önmagában értéknek, főleg, ha az a rosszul működő intézmények konzerválását segíti elő. Éppen ezért, amennyiben egy párt a választásokat követően megfelelő támogatottsággal rendelkezik, nem csak lehetősége, de joga is van a nagyobb horderejű változtatásokhoz. A Vision Consulting elemzője tehát nem tartaná tragikusnak, hogyha a Fidesz egy esetleges előrehozott voksoláson megszerezné a szavazatok kétharmadát. Bár a szövetség ebben az esetben önállóan tudna dönteni mind a politikai, mind az intézményi átalakításokról, azonban a választóknak négy esztendő elteltével ismét lehetőségük lesz véleményt formálni a kormány újításairól.

Török szerint a kisebbségi kormányzás sikere az MSZP és az SZDSZ intaktságán, együttműködésén, politikai kultúráján múlik. A Fidesz pusztán áttételesen tud hatást gyakorolni ezekre a folyamatokra - a radikális fellépés pedig csak rontana győzelmi esélyein.

Egy kérdésre válaszolva kifejtette, hogy hazánkban nem az intézményrendszerrel van a legnagyobb probléma, sokkal inkább a politikai kultúránkon kellene változtatni. 

Karácsony Gergely szerint mivel a viselkedésmintákba beépült a stabilitás iránti igény, az eltelt tizennyolc esztendőben politikusaink számos nagyobb horderejű döntést nem hoztak meg a stabilitás fenntartása érdekében. A különböző válságok (gazdasági, morális, alkotmányos, politikai, stb) összessége, valamint a stabilitást szolgáló, fékek-egyensúlyok abszurditása vezetett a jelenlegi helyzet kialakulásához.

Véleménye az, hogy a jól működő demokráciák egyik legfontosabb jellemzője a „mini válságok” és azok kezelésére adott válaszok sorozata. Magyarországon azonban még nem éreztük meg igazán milyen egy valódi válság, így annak valós mértékét sem tudjuk megítélni.

Úgy gondolja, hogy bár a Gyurcsány Ferenc kormánya semmiképpen sem nevezhető reformkormánynak, szükséges megszorításokat vezetett be. A Fidesz politikájával kapcsolatban megjegyezte: a legnagyobb ellenzéki párt elsődleges célja nem az előre hozott választások kikényszerítése, hanem a - baloldal által irányított - konvergencia program kitolása addig „amíg csak lehet”. Azonban egyáltalán nem biztos, hogy a 2010-es voksolást a szövetség nyeri, sok múlik ugyanis a Fidesz választási alternatíváján.

Kern Tamás szerint a stabilitás iránti igény az elmúlt évszázad gyakori rendszerváltozásainak következménye. Sikernek könyvelte el, hogy a magyar társadalom belső feszültségei csak 2006 őszén kerültek felszínre. A kormányzat cselekvőképtelenségéből fakad a jelenlegi kormányválság, azonban egy előrehozott választással olyan politikai helyzet állhatna elő, amellyel ismét elérhető lenne a stabilitás.

A Századvég főmunkatársa úgy látja, hogy Gyurcsány Ferenc kormányzása alatt ad hoc politizálás folyik, amelyet tökéletesen bizonyít a kormányfő által meghírdetett programok száma is. Ő sem tartana tragikusnak egy esetleges nagyarányú Fidesz győzelmet. 

Kern rámutatott arra is, hogy az egészségügy magánosítását akadályozni célzó népszavazást politikai aktorok mozgatják, valamint a közvetlen hatalomgyakorlás ilyen eseteiben időszerű lenne visszaállítani az ötvenszázalékos részvételi küszöböt is.

Kern szerint mindegy milyen a politikai rendszerünk, ha nem rendelkezünk elegendő forrással annak fenntartásához. Példaként hozta fel, hogy a multinacionális szektor bevételének hetven százalékát kiviszi az országból, következésképp a közteherviseléshez csak minimálisan járul hozzá. A bevételek ilyen jellegű növelése mellett elengedhetetlen a szociális ellátórendszerünk átalakítása.

Egyetért Karácsony Gergellyel abban, hogy a legnagyobb ellenzéki pártnak nem érdeke idő előtt átvenni a kormányrudat, amelyet az ország kihívásaira benyújtott program hiánya is jól bizonyít.

1 komment

Címkék: mszp fidesz szdsz medián századvég stabilitás török gábor kormányválság előrehozott választás vision consulting karácsony gergely politikai válság kern tamás politológus hallgatók vándorkonferenciája

A bejegyzés trackback címe:

https://civitas.blog.hu/api/trackback/id/tr49423713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CobraCommander 2008.04.18. 12:44:27

Finomhangolásra szorul az alkotmány
Népszabadság • Tudósítónktól • 2008. április 14.

Nem korlátozhatatlanok az alkotmányos alapjogok - jelentette ki Petrétei József Pécsett a hét végén egy konferencián. A Gyurcsány-kormány volt igazságügyi és rendészeti minisztere kifejtette, hogy sokan félreértelmezik az alapjogokat: például nincsenek tisztában a gyülekezési szabadság határaival. Ezzel összefüggésben az alkotmány egyes részleteinek átalakítását és pontosítását javasolta.

A konferencián Karácsony Gergely, a Medián közvélemény-kutató intézet kutatásvezetője egy tanulmányra hivatkozva azt mondta: a magyar társadalmon belül főként a jobboldali szimpatizánsok támasztanak igényt az úgynevezett félelnöki kormányzati rendszer bevezetésére. Török Gábor politológus egyenesen annak a személyes véleményének adott hangot, hogy a tisztán elnöki modell a leghatékonyabb. A résztvevők abban mindannyian egyetértettek, hogy a magyar politikai rendszer finomhangolást igényel.
süti beállítások módosítása