Utolsó kommentek

Ajánljuk

El a kezekkel!

2008.06.02. 15:54 RamonSalazar

Gondoltam, ennek utána nézek (Gyurcsány: ha az ország gyarapszik, abból jusson a nyugdíjasoknak is, Népszava, 2008. február 2.):

„A szocialista kormány nem veszi vissza a nyugdíjasoktól, amit 2002-2008 között adott - jelentette ki Gyurcsány, aki Orbán Viktor nyugdíjakat befagyasztó - zárt körben elhangzó - szavaira reagálva azt mondta, 2001 és 2008 között 40 százalékkal nőtt a nyugdíjak vásárlóereje. Ha Orbán receptjét követnék, akkor az átlagnyugdíjas 82 ezer forintos nyugdíja helyett csak 54 ezret kapna.”

Gyurcsány igazat állít a 40 százalékos reálnövekedéssel kapcsolatban (én 38,6%-ot számoltam). Érdemes megfigyelni, hogy ha a nyugdíjas fogyasztói árindexhez viszonyítunk, akkor a vásárlóerő növekedése kevesebb, 33% körüli. Nem szabad azonban elmenni amellet, hogy mindez több mint 2450 milliárdos többletköltséggel járt.

Az 54 ezer forintot viszont nem tudom, hogy miképpen számolta ki Gyurcsány. Bizonyára ő ismeri a befagyasztás egy szigorúbb változatát, és azt tukmálja Orbánra. A valóság ezzel szemben az, hogy ha a nyugdíjakat 2001 óta csak az infláció szintjével növelnénk, akkor ma 60 ezer lenne az átlagos nyugdíj.

A statisztika szerint a nyugdíjasoknak igenis érdemes kiállni az MSZP mellett. A baj az, hogy ha nem nő a torta, akkor a szelet csak mások rovására lesz nagyobb. Sajnos a cukrászok motivációja egyre csökken...

Forrás a számításokhoz: ONYF, MNB
Ja és bocs, a táblázatban a fő oszlop természetesen ezer főt jelöl

Szólj hozzá!

Címkék: mszp orbán gyurcsány kormány népszava nyugdíj

A bejegyzés trackback címe:

https://civitas.blog.hu/api/trackback/id/tr39499611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása